Visie - Wereldbeeld - Benadering

 

In onze huidige tijden ervaren veel mensen dat ze de verbinding met zichzelf en het leven kwijt zijn. Ze voelen dat ze geleefd worden, een te gevuld programma van to do's overheerst elke dag opnieuw hun bewustzijn.

 

Thuiskomen in je landschap gaat over de existentiële dimensie van je bestaan. Wat is het geheel waarmee je je zinvol verbindt? Wat zijn je diepste ervaringen van geborgenheid in het bestaan?  Waar is je plek waar je helemaal jezelf kunt zijn?

 

Onze visie is dat onder de vele hedendaagse klachten een dieperliggende uitdaging schuil gaat: we verwaarlozen het feit dat we een levend wezen zijn, dat we zintuiglijk met ons lichaam in een landschap willen wonen, geborgen zijn in een geheel. Terug genieten van fysiek bewegen, ruiken, tasten, zien, horen, zijn de eerste stappen in een genezingsproces. Daarna komt misschien gezonde voeding, meer tijd voor je talenten, het zoeken naar geschikt werk, .... Tenslotte, en daar willen wij graag uitkomen, gaat het over een verbondenheid met het leven op aarde, de verwondering over de natuurlijke schoonheid, de liefde voor het leven. Je bent deel van iets groters, en je koppelt je eigen ontwikkeling aan de ontwikkeling van het groter geheel. Stilletjes aan word je een levensstijlactivist.

 

Het jammere is dat veel mensen eerst ziek moeten worden of een crisis doormaken. Dan pas worden ze wakker. Ze beseffen dan dat de essentie van het leven elders ligt. Namelijk in het meest natuurlijke van het leven, lichamelijk bewegen, je zintuigen gebruiken, je empathisch verbinden met alles wat rondom je leeft, een vogelgeluid, een boom, de wind. Het diepe contact met dat natuurlijke transformeert jezelf op een diepere laag: je wordt ook terug natuur, dier, levend wezen.

 

Wij vinden onze inspiratie o.a. bij de filosoof Arne Naess (deep ecology), het werk van Joanna Macy (reconnecting with life), het ecologisch wereldbeeld die de mens plaatst te midden van een ecosysteem - niet langer aan de top.

 

 

Ecologize als benadering

 

Ecologize is een benadering, een verlangen, een droom: het terug ecologiseren van hoe we leven. In plaats van afgesplitst, machinaal, rationeel....terug meer verbonden met de aarde, harmonieus met het ritme van de natuur, met je eigen bioritme....

 

 

Ecologize steunt op

 

  • een diepe verbinding met het leven, de natuur en de Aarde;

  • authentiek dialogiseren over wat er in onszelf leeft;

  • reflecteren over wat er in de wereld gebeurt;

  • kritische zelfreflectie;

  • verbindende, participatieve en collaboratieve methoden, zoals het Vorkmodel, de Ontwikkelcirkel, bemiddelingsvaardigheden, geweldloze communicatie; 

  • denkkaders, methodes en oefeningen uit de transitiebeweging en ecologische middens.